top of page
Αναζήτηση
  • Julia Lagioti

Mindfulness (απολαμβάνοντας ενσυνείδητα το φαγητό)

Το φαγητό είναι μια καθημερινή συνήθεια που περιλαμβάνει πολλές αυτόματες διαδικασίες. Το φαγητό δεν απαιτεί πάντα εστιασμένη προσοχή. Μπορούμε εύκολα να τρώμε και να παρακολουθούμε τηλεόραση, να στέλνουμε email ή να συνομιλούμε ταυτόχρονα. Όταν το κάνουμε αυτό, συνειδητοποιούμε λιγότερο τη διαδικασία του φαγητού και της γεύσης του. Η προσοχή μας δεν επικεντρώνεται στην αίσθηση του φαγητού αλλά στην τηλεόραση, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή το περιεχόμενο της συνομιλίας. Όταν συμβαίνει αυτό, τείνουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό λιγότερο.
Το ενσυνείδητο φαγητό μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο υγιεινό μοτίβο φαγητού. Η ενσυνειδητότητα μειώνει τη συναισθηματική πείνα (Alberts, Thewissen, & Raes, 2012) και μπορεί να συμβάλει και σε σε ένα πιο υγιές βάρος (Tapper et al., 2009). Επειδή το ενσυνείδητο φαγητό μειώνει την ταχύτητα της κατανάλωσης, ικανοποιείτε την πείνα σας νωρίτερα και έτσι καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Αυτό μειώνει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής (και συνεπώς τις συνέπειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και ο καρκίνος). Επιπλέον, το ενσυνείδητο φαγητό σάς επιτρέπει να απολαμβάνετε περισσότερο το νόστιμο φαγητό. Αυτή η άσκηση σχεδιάστηκε για να εξασκηθείτε στην ενσυνείδητη κατανάλωση νόστιμου φαγητού.
Αυτή η άσκηση μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να συνειδητοποιήσετε πώς το μυαλό σας ζει συνεχώς στο μέλλον. Ακόμα και όταν η προσοχή σας πρέπει να επικεντρωθεί στο φαγητό και στην απόλαυση του νόστιμου φαγητού στο παρόν, όταν παίρνετε μια μπουκιά και πριν καν την καταπιείτε, το μυαλό σας επικεντρώνεται ήδη στην επόμενη. Αυτό είναι ένα μοτίβο που υπάρχει συχνά όταν τρώμε γλυκά, πατατάκια ή άλλες λιχουδιές. Αυτό το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση αυτού του μοτίβου και μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της ικανότητας ενσυνείδητου φαγητού.

Οδηγίες
Σε αυτόν τον διαλογισμό θα εξασκηθείτε να τρώτε κάτι γλυκό με ενσυνειδητότητα. Όλες οι αισθήσεις θα ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης. Απλά παρατηρήστε τι προκύπτει μέσω της διαδικασίας.


Διαλογισμός
1. Επιλέξτε ένα γλυκό τρόφιμο με το οποίο θέλετε να ασκηθείτε. Κρατήστε το και με τα δύο χέρια. 
2. Μετακινηθείτε σε μια άνετη καθιστή θέση. 
3. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. 
4. Όταν αισθανθείτε άνετα, κλείστε τα μάτια. 
5. Ξεκινήστε τη διαδικασία ξετυλίγοντάς το, ή εάν δεν είναι τυλιγμένο, αισθανόμενοι την αίσθηση της εξωτερικής υφής του. 
6. Φέρτε το κοντά στη μύτη και πάρτε τρεις βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Φροντίστε να ακολουθήσετε το άρωμα καθώς ταξιδεύει στο πίσω μέρος των ρουθουνιών σας. Εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά για λίγα λεπτά. 
7. Εάν τα μάτια ήταν κλειστά, ανοίξτε τα για να παρατηρήσετε το σχήμα και το χρώμα του. Στο μυαλό σας περιγράψτε σιωπηλά το τρόφιμο σε δύο έως τρεις προτάσεις. 
8. Τοποθετήστε το στη γλώσσα. Στρυφογυρίστε το ανάμεσα στη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Εστιάστε την προσοχή σας στη γεύση και τις υφές. Ενώ κάνετε αυτό, παρατηρήστε τυχόν σκέψεις που έρχονται στο μυαλό. Φέρτε στο μυαλό σας λέξεις που περιγράφουν τη γεύση: απαλή, πλούσια, αισθησιακή. Νιώστε τα συναισθήματα, τις αισθήσεις ή τις αναμνήσεις που προκύπτουν. Ονοματίστε τυχόν συναισθήματα όταν αυτά εμφανίζονται. Εάν προκύψουν αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα ή αισθήσεις, αφήστε τα να υπάρχουν, αποδεχτείτε τα χωρίς να προσπαθείτε να τα διώξετε. Χωρίς να προσπαθείτε να αντισταθείτε, παρατηρήστε ποια εμπειρία συμβαίνει σε κάθε στιγμή. Ακούστε τον ήχο του μασήματος. 
9. Παρατηρήστε την αίσθηση καθώς το τρόφιμο γλιστρά κάτω και περνά από το λαιμό. 
10. Φανταστείτε το στο στομάχι. 
11. Πάρτε πέντε βαθιές αναπνοές για να τελειώσετε τον διαλογισμό. 

Ερωτήσεις αναστοχασμού μετά τον διαλογισμό: 
■ Πώς ήταν η εμπειρία συνολικά; 
■ Υπήρξε κάτι αναπάντεχο; 
■ Ποιες σκέψεις εμφανίστηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια του διαλογισμού; 
■ Τι συναισθήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού; 
■ Ποιες συγκεκριμένες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν το τρόφιμο στο βήμα 8 του διαλογισμού; 
■ Σκεφτείτε το βήμα 6, όταν μυρίζετε το τρόφιμο, μπορείτε ακόμα να το μυρίσετε και μετά τον διαλογισμό;
■ Υπήρξαν προκλήσεις κατά τη διαδικασία του διαλογισμού; 
■ Ποια αίσθηση στο σώμα ενεργοποιήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του διαλογισμού; 
■ Ποια είναι τα βασικά οφέλη που αποκτήσατε από αυτόν τον διαλογισμό;


52 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Komen


bottom of page