top of page
Αναζήτηση
  • Julia Lagioti

Αυτοδοξολογία

Έγινε ενημέρωση: 29 Ιαν 2022

Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη καταστάσεις και εμπειρίες που απαιτούν σκέψη, λήψη αποφάσεων και δράση. Σκεφτόμαστε πράγματα όπως "Μήπως δεν πρέπει να πάω στο γεύμα απόψε για να επισκεφτώ τη γιαγιά μου στο νοσοκομείο;". "Μήπως πρέπει να αφιερώσω 30 λεπτά περισσότερο στη δουλειά για να βελτιώσω αυτό το project;". Oι αποφάσεις που παίρνουμε και οι πορείες δράσης που ακολουθούμε βασίζονται στις πεποιθήσεις, τις στάσεις μας και τις αξίες μας. Και είναι αυτές οι ενέργειες που καθοδηγούνται από τις αποφάσεις μας που, τουλάχιστον εν μέρει, μας κάνουν αυτό που είμαστε και αυτό για το οποίο είμαστε γνωστοί στους άλλους.

Στη θεραπεία, η αποσαφήνιση αξιών χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αποσαφηνίσουν τις αξίες οι οποίες επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές τους (Hayes et al., 1999). Η διευκρίνιση αξιών φαίνεται να απαντά στην ερώτηση, "Τι θέλετε να αντιπροσωπεύει η ζωή σας;" και περιλαμβάνει δηλώσεις σχετικά με το είδος του ατόμου που θέλει να είναι ένας πελάτης και πώς θέλει να συμπεριφέρεται

σε σταθερή βάση (Berryhill & Lechtenberg, 2015). Ένα άτομο που έχει εξερευνήσει τις

προσωπικές αξίες στη θεραπεία είναι συχνά σε θέση να προσδιορίσει τι θα το βοηθήσει να πετύχει αποτελεσματική λειτουργικότητα στη ζωή τόσο προσωπικά όσο και μέσα στις σχέσεις. Μια κλασική άσκηση διευκρίνισης αξιών είναι να φανταστεί κανείς τη δική του κηδεία και αυτό που θα έλεγε στη δοξολογία του (Kirschenbaum, 2013). Το εγκώμιο είναι ο λόγος που εκφωνεί ένα αγαπημένο πρόσωπο που περιγράφει τη ζωή, την εργασία, τα επιτεύγματα και/ή τις προσωπικές ιδιότητες του θανόντος για τις οποίες θα τον/την θυμούνται.

Σε αυτή την άσκηση, καλείστε να εξετάσετε τα δικά σας εγκώμια, όπως θα θέλατε να ακουστούν στην (υποθετική) κηδεία σας. Σκοπός είναι να φωτίσετε αυτό που θεωρείτε προσωπικά σημαντικό και στη συνέχεια να διακρίνετε πόσο καλά εναρμονισμένα με αυτό ζείτε αυτή τη στιγμή.


Σε αυτή την άσκηση, θα φανταστείτε τι θα έλεγαν για εσάς οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σας στην κηδεία σας.


Βήμα 1. Φανταστείτε την κηδεία σας

Φανταστείτε ότι έχετε πεθάνει (ευτυχώς από φυσικό θάνατο) και σήμερα είναι η ημέρα της κηδείας σας. Όλοι σας οι κοντινότεροι και οι πιο αγαπημένοι έχουν συγκεντρωθεί για την κηδεία.


Βήμα 2. Καταγράψτε τα βασικούς ομιλητές

Τώρα, μερικά σημαντικά άτομα θα σηκωθούν σήμερα για να πουν λίγα λόγια για εσάς κατά τη διάρκεια της κηδείας. Ποιοι θα ήταν πιθανώς αυτοί οι άνθρωποι;

1.

2.

3.


Βήμα 3. Φανταστείτε τη δοξολογία σας

Κλείστε τα μάτια σας τώρα και αφιερώστε λίγο χρόνο για να φανταστείτε αυτούς τους βασικούς ανθρώπους να εκφωνούν την ομιλία - εγκώμιό σας. Τι θα ελπίζατε να έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι για σας;

Αφού μιλήσει κάθε άτομο, ανοίξτε τα μάτια σας για λίγο και σημειώστε τα βασικά σημεία που είπε για εσάς. Για παράδειγμα, μπορείτε να σημειώσετε "καλός ακροατής", "πάντα ευγενικός" κα.


Ομιλητής 1Ομιλητής 2Ομιλητής 3Βήμα 4. Εξάγετε τις αξίες από τα εγκώμια

Οι αξίες είναι τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά στη ζωή. Παραδείγματα αξιών είναι η ηγεσία, η ευγένεια, η βοήθεια, η αγάπη για τη μάθηση κα. Σκεφτείτε τώρα τις απαντήσεις σας στο προηγούμενο βήμα. Ποιες αξίες μπορείτε να εξαγάγετε από αυτά που ελπίζετε οι αγαπημένοι σας να είπαν για σας; Για βοήθεια μπορείτε να ανατρέξετε στη παρακάτω λίστα αξιών: Αποδοχή

Επίτευξη στόχων

Πρόoδος Στοργή Αλτρουϊσμός Τέχνες Επίγνωση Ομορφιά Πρόκληση Αλλαγή Κοινότητα Συμπόνια Επάρκεια Ανταγωνισμός Συνεργασία Πατρίδα Δημιουργικότητα Αποφασιστικότητα Δημοκρατία Σχέδιο

Περιπέτεια Ανακάλυψη Ποικιλία Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση Αποτελεσματικότητα Αποδοτικότητα Κομψότητα Διασκέδαση

Διαφωτισμός Ισότητα Ηθική Υπεροχή Ενθουσιασμός Πείραμα Εξειδίκευση Χαρά Δικαιοσύνη Φήμη Γρήγορος ρυθμός

Οικογενειακή ευτυχία Ελευθερία Φιλία Διασκέδαση Χάρη Ανάπτυξη Αρμονία Υγεία Βοήθεια προς τους άλλους

Βοήθεια προς την κοινωνία

Τιμιότητα Χιούμορ

Φαντασία

Βελτίωση

Ανεξαρτησία

Επιρροή

Έμπνευση

Εσωτερική αρμονία Ακεραιότητα Εκμάθηση

Διανόηση

Ηγεσία Μεγαλειότητα πίστης

Μαεστρία Χρήματα Ηθική Μυστήριο Φύση Αυθεντικότητα Σειρά Πάθος Ειρήνη Προσωπική ανάπτυξη

Προσωπική έκφραση Οργάνωση Παιχνίδι Ευχαρίστηση Εξουσία Μυστικότητα

Πνευματικότητα Καθαρότητα Ποιότητα Ακτινοβολία Αναγνώριση Σχέσεις Θρησκεία Φήμη Ευθύνη

Λογοδοσία

Ρίσκο Ασφάλεια

Αυτοσεβασμός Ευαισθησία Φιληδονία Ηρεμία Υπηρεσία Σεξουαλικότητα Επιτήδευση Κερδοσκοπία Σταθερότητα

Status Επιτυχία Διδασκαλία Τρυφερότητα Συγκίνηση Ενότητα Ποικιλία Πλούτος Επιτυχία Σοφία


Βήμα 5. Προσδιορίστε τις διαφορές μεταξύ των εγκωμίων και της τρέχουσας ζωής

Σκεφτείτε πόσο καλά ζείτε αυτήν τη στιγμή με βάση τις αξίες που προσδιορίσατε στο προηγούμενο βήμα. Εργαστείτε σε κάθε μία αξία τη φορά και αναρωτηθείτε: «Ενσωματώνω αυτήν την αξία στη ζωή μου αυτή τη στιγμή;»

Τοποθετήστε ένα σημάδι + δίπλα στις αξίες με τις οποίες πιστεύετε ότι ζείτε αυτήν τη στιγμή και - δίπλα σε αυτές στις οποίες πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.


Βήμα 6. Προχωρήστε προς τη δράση

Οι αξίες που έχετε σημειώσει με - υποδεικνύουν αποκλίσεις μεταξύ του τύπου του ατόμου που ιδανικά θέλετε να είστε και το είδος του ατόμου που είστε στην πραγματικότητα. Αλλά μην ανησυχείτε γιατί καθώς τις προσδιορίζετε θα διαπιστώνετε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, όταν πρόκειται για μια ζωή σύμφωνη με τις αξίες μας!

Για κάθε αξία που σημειώνετε με ένα - , καταλήξτε σε τουλάχιστον ένα βήμα δράσης που μπορείτε να κάνετε, για να αντικατοπτρίσετε αυτήν την αξία στη δική σας προσωπική ζωή. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη και σημαντική αλλαγή, μερικές φορές οι πιο μικρές δράσεις είναι οι πιο ισχυρές.

Για παράδειγμα, εάν σημειώσατε ένα - δίπλα στην αξία "καλοσύνη", ένα βήμα για να μειώσετε αυτήν την ασυμφωνία θα μπορούσε να είναι να αγοράσετε έναν καφέ για τον άστεγο που συναντάτε στον δρόμο σας για τη δουλειά.

142 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page