top of page
Αναζήτηση
  • Julia Lagioti

Χαρά - Ικανοποίηση αναγκών σε διαφορετικούς τομείς ζωής

Ικανοποίηση αναγκών Αρκετές θεωρίες, όπως η θεωρία Multiple discrepancies (Michalos, 1985), η θεωρία ιεραρχίας των αναγκών - πυραμίδα (Maslow, 1970) και το μοντέλο Self-concordance (Sheldon & Elliot, 1999) έχουν προτείνει ότι η ικανοποίηση ενός ατόμου με τη ζωή μπορεί να ειδωθεί ως "ικανοποίηση αναγκών". Αυτές οι θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν μια γκάμα αναπτυξιακών αναγκών (βιολογικές, ασφάλειας, κοινωνικές, εκτίμησης, αυτοπραγμάτωσης, γνώσης και ανάγκες που σχετίζονται με την ομορφιά) που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν και όσο πιο επιτυχημένοι είναι στην ικανοποίηση αυτών των αναγκών, τόσο περισσότερο είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Και οι τομείς της ζωής μπορούν επίσης να γίνουν αντιληπτοί από την οπτική της ικανοποίησης αναγκών. Οι περισσότεροι τομείς της ζωής είναι οργανωμένοι και δομημένοι γύρω από διάφορες ανάγκες. Για παράδειγμα, ο τομέας "ελεύθερος χρόνος" συνήθως περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάγκη κοινωνικής σύνδεσης, αισθητικής και δημιουργικότητας. Ο τομέας "υγεία" μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με βιολογικές ανάγκες και ανάγκες ασφάλειας. Μέσω της ικανοποίησης των αναγκών του ένας τομέας συμβάλλει στην καθολική ευημερία του ατόμου. Επομένως, λόγω της περιορισμένης ικανοποίησης που μπορεί να προέλθει από έναν μόνο τομέα, οι άνθρωποι είναι αναγκαίο να επενδύσουν τους πόρους τους σε πολλούς τομείς ζωής, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πλήρες φάσμα των αναγκών επιβίωσης και ανάπτυξης.

Περιορισμοί ικανοποίησης αναγκών Σύμφωνα με τους Sirgy και Wu (2009), ο τρόπος με τον οποίο η ισορροπία της ζωής συμβάλλει στην υποκειμενική ευεξία σχετίζεται άμεσα με την αρχή των περιορισμών στην ικανοποίηση των αναγκών. Υποστηρίζουν ότι η ικανοποίηση από έναν τομέα της ζωής μπορεί να συμβάλει μόνο σε περιορισμένο βαθμό θετικών επιπτώσεων στην υποκειμενική ευημερία. Η υποκειμενική ευημερία δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα της αφαίρεσης των αρνητικών επιδράσεων από τις θετικές. Εάν αυτό ήταν αλήθεια, θα μπορούσε να είναι υποθετικά δυνατό να επενδύουμε όλο τον χρόνο και την ενέργειά μας σε έναν μόνο τομέα της ζωής, να αγνοούμε όλους τους άλλους τομείς και να συνεχίζουμε να βιώνουμε υψηλό επίπεδο ευεξίας. Στην πράξη, οι τομείς της ζωής διαφέρουν στις συγκεκριμένες ανάγκες που ικανοποιούν. Η ανάγκη για γνώση μπορεί να καλύπτεται από τον τομέα ζωής "εργασία", αλλά όχι, ή μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό, από τον τομέα ζωής«οικογένεια». Έτσι, όταν εστιάζουμε μόνο σε έναν τομέα ζωής, είναι πολύ πιθανό ότι ικανοποιούνται μόνο λίγες επιλεγμένες ανάγκες. Ωστόσο, η ικανοποίηση του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων αναπτυξιακών αναγκών είναι που απαιτείται για την ευημερία με διάρκεια. Δεν μπορεί κανείς να αντικαταστήσει τη μία ανάγκη με την άλλη. Πιο συγκεκριμένα, ο υλισμός σχετίζεται αρνητικά με την ικανοποίηση της ζωής (Wright & Larsen 1993). Ο υλισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ανισορροπία μεταξύ των τομέων ζωής, όπου υπάρχει υπερβολική εστίαση στον τομέα ζωής «χρήματα». Ο αριθμός των αναγκών που ικανοποιούνται από την επιτυχία σε αυτόν τον τομέα ζωής είναι περιορισμένος. Η δαπάνη υπερβολικού χρόνου και ενέργειας για αυτόν τον τομέα ζωής σημαίνει, εξ ορισμού, ότι άλλοι τομείς ζωής όπως φίλοι, οικογένεια και πνευματική ζωή λαμβάνουν λιγότερη προσοχή. Κατά συνέπεια, οι ανάγκες που κανονικά θα ικανοποιούσαν αυτοί οι άλλοι τομείς αποτρέπονται, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία με αρνητικό τρόπο.


Αυτό το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αυτό που χρειάζεστε περισσότερο στη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Όλοι έχουμε ανάγκες και οι ανάγκες ποικίλλουν μεταξύ ατόμων και ποικίλλουν σε διαφορετικά στάδια της ζωής.

Οδηγίες Βήμα 1: Προσδιορίστε τις τρέχουσες προσωπικές ανάγκες Σκεφτείτε ποιες προσωπικές ανάγκες έχετε αυτήν τη στιγμή στη ζωή σας και το βαθμό στον οποίο εκπληρώνεται κάθε μία από αυτές τις ανάγκες. Δημιουργήστε μια λίστα με τις πιο ανεκπλήρωτες ανάγκες σας. Οι πιο ανεκπλήρωτες ανάγκες μου αυτή τη στιγμή:

1. 2. 3. 4.

5.

Βήμα 2: Προσδιορίστε την πιο μη ικανοποιημένη ανάγκη σας και δώστε μια σύντομη περιγραφή αυτής της ανάγκης. ...................................................................................................................................................

Βήμα 3: Προσδιορίστε σημαντικούς τομείς ζωής Τώρα που έχετε εντοπίσει την πιο ανεκπλήρωτη ανάγκη σας, μπορείτε να αρχίσετε να διερευνάτε τρόπους για να προχωρήσετε στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση αναγκών σε διάφορους τομείς της ζωής οδηγεί σε μεγαλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία, θα εξετάσετε πώς διάφοροι τομείς ζωής μπορεί να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην εκπλήρωση αυτής της ανάγκης παρά να επικεντρωθείτε σε έναν μόνο. Από τη λίστα των τομέων ζωής παρακάτω, επιλέξτε τους δέκα πιο σημαντικούς τομείς ζωής σας. Με τον όρο «σημαντικό» εννοούμε τους τομείς της ζωής σας που είναι πιο σημαντικοί για εσάς, προσωπικά. Τομείς ζωής: ■ Υγεία και Φυσική κατάσταση ■ Διασκέδαση και Αναψυχή ■ Κοινότητα και Περιβάλλον ■ Οικογένεια ■ Φίλοι και κοινωνική ζωή ■ Σύντροφος και Αγάπη ■ Ανάπτυξη και Μάθηση ■ Καριέρα και Εργασία ■ Πνευματικότητα ■ Άλλος(οι)

Βήμα 4: Προσδιορίστε ευκαιρίες για ικανοποίηση των αναγκών Τώρα για κάθε τομέα ζωής γράψτε τις πιθανές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να προχωρήσετε στην ικανοποίηση της αναγνωρισμένης σας ανάγκης (βήμα 2). Ρωτήστε τον εαυτό σας "σε αυτόν τον τομέα της ζωής μου, ποιες δραστηριότητες ή συμπεριφορές θα μπορούσα να ξεκινήσω (ή να ξαναξεκινήσω) για να με βοηθήσουν να ανταποκριθώ σε αυτήν την ανάγκη;" Σημειώστε όσες περισσότερες δραστηριότητες/συμπεριφορές μπορείτε σε κάθε τομέα ζωής (ενδεχομένως να μην μπορούν όλοι οι τομείς ζωής να προσφέρουν ευκαιρίες για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης σας ανάγκης).


Βήμα 5: Ξεκινήστε τη δράση προς την ικανοποίηση της ανάγκης Ξαναδείτε όλες τις δράσεις που αναφέρατε και εστιάστε σε αυτές που φαίνονται πιο εφικτές ή ελκυστικές για εσάς αυτήν τη στιγμή. Επιλέξτε έως και τρεις δράσεις για να ξεκινήσετε την επόμενη εβδομάδα. Γράψτε τις λεπτομέρειες για το πώς θα ξεκινήσετε παρακάτω (δηλαδή ποιος, τι, πού, πότε και πώς). Δράση # 1:

Δράση # 2:

Δράση # 3:




141 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Opmerkingen


bottom of page