top of page
Αναζήτηση
  • Julia Lagioti

Οραματισμός στόχων

Έγινε ενημέρωση: 15 Φεβ 2021


Ο πνευματικός οραματισμός των μελλοντικών γεγονότων (γνωστή και ως πνευματική προσομοίωση, οραματισμός στόχου, φαντασίωση του μέλλοντος) είναι μια τεχνική που βοηθά τους ανθρώπους "να οραματιστούν τις δυνατότητες και να αναπτύξουν σχέδια για να φέρουν αυτές τις δυνατότητες στο παρόν "(Taylor et αϊ., 1998, σελ. 429). Μια τέτοια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη συμπεριφορά που κατευθύνεται προς τον στόχο, αυξάνοντας την προσδοκία για επιτυχία, ενισχύοντας το κίνητρο και τη συναισθηματική εμπλοκή και ξεκινώντας δράσεις σχεδιασμού και επίλυσης προβλημάτων. Οι νοητικές εικόνες μπορούν να επικεντρωθούν είτε σε αυτές που σχετίζονται με το αποτέλεσμα, όπου δημιουργούνται εικόνες των αποτελεσμάτων ή των στόχων, είτε σε αυτές που αφορούν στη διαδικασία, όπου παράγονται εικόνες των βημάτων που οδηγούν σε αποτελέσματα και στόχους. Οι εικόνες που εστιάζουν στο αποτέλεσμα μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να οραματιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να προσδιορίσει συγκεκριμένα και ακριβή σχέδια. Οι εικόνες με γνώμονα τη διαδικασία καθοδηγούν την απεικόνιση της διαδικασίας μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ένας στόχος και με τη σειρά τους σχηματίζουν πλάνα δράσης για την επιδίωξη στόχων.

Η έρευνα έχει εξετάσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της φαντασίωσης μελλοντικών γεγονότων. Για παράδειγμα, η φαντασίωση πιθανών εαυτών (όπου κάποιος δηλαδή δημιουργεί εικόνες για το τι μπορεί να γίνει) έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την κινητοποίηση βοηθώντας τους ανθρώπους να θέσουν στόχους και να αναπτύξουν συμπεριφορές που προσανατολίζονται στην επίτευξή τους (Oyserman, Bybee, & Terry, 2006) και βελτιώνει την απόδοση μέσω της φαντασίωσης της προσωπικής επιτυχίας (Ruvolo & Markus, 1992). Επιπλέον, η έρευνα κοινωνικής γνώσης έχει διαπιστώσει ότι η διανοητική απεικόνιση μελλοντικών γεγονότων αυξάνει την πιθανότητα να συμβούν αυτά τα γεγονότα (Johnson & Sherman, 1990). Επιπλέον, ο οραματισμός έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αθλητική απόδοση, βελτιώνει την παρορμητικότητα, μειώνει τα ποσοστά υποτροπής στους αλκοολικούς και μειώνει την πρόωρη διακοπή της θεραπείας (Johnson & Sherman, 1990).

Άσκηση

Βήμα 1

Αρχικά, βρείτε τον χρόνο για να βρεθείτε κάπου άνετα. Πάρτε μερικές βαθιές, αργές αναπνοές και αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει. Απλά χαλαρώστε και φανταστείτε. Θα ήθελα να σκεφτείτε ένα στόχο που θέλετε να πετύχετε μέσα στο επόμενο έτος της ζωής σας. Αυτό μπορεί να είναι ένας στόχος σχέσης, ένας εκπαιδευτικός στόχος, ένας προσωπικός στόχος ή ένας στόχος που σχετίζεται με την εργασία. Πάρτε μια στιγμή για να φέρετε αυτό τον στόχο στο προσκήνιο και να τον απεικονίσετε με το μάτι του μυαλού σας. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το.

(30 δευτερόλεπτα)

Τώρα, με αυτό τον στόχο στο μυαλό, θα ήθελα να φανταστείτε τον εαυτό σας να προχωράει στο χρόνο, στο μέλλον ... προχωρώντας μία εβδομάδα ... δύο εβδομάδες ... τρεις εβδομάδες .... και τέσσερις εβδομάδες ... είναι τώρα ένας μήνα μετά, στο μέλλον και έχετε αρχίσει να εργάζεστε για την επίτευξη του στόχου σας - είστε στον δρόμο της επιτυχίας. Ποιες αποφάσεις έχετε πάρει; Τι ενέργειες έχετε κάνει; Και πώς αισθάνεστε που βρίσκεστε σε αυτόν τον δρόμο προς την επιτυχία; Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το.

(30 δευτερόλεπτα)

Τώρα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας, συνεχίστε προχωρώντας στον χρόνο ... έως ότου είστε 6 μήνες στο μέλλον. Είστε πολύ πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σας. Αρχίζετε να αισθάνεστε τα οφέλη από όλες τις προσπάθειές σας. Πώς είναι; Πώς αισθάνεστε που είστε πολύ πιο κοντά στον στόχο σας; Αφήστε τον εαυτό σας να παρατηρήσει οποιαδήποτε συναισθήματα ή αισθήσεις που συνδέονται με αυτή τη στιγμή. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το.

(30 δευτερόλεπτα)

Τώρα, θα ήθελα να συνεχίσετε να προχωράτε στο χρόνο, μέχρι να φτάσετε ένα χρόνο από τώρα. Εδώ, έχετε πετύχει πλήρως τον στόχο σας. Έχετε φτάσει στην επιτυχία! Οραματίστε τον εαυτό σας στο μυαλό σας. Πού είστε και τι κάνετε; Με ποιον είστε, αν είναι κάποιος μαζί σας; Τι λένε οι άλλοι σε σας; Εσείς τι λέτε σε αυτούς; Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το.

(30 δευτερόλεπτα)

Και πώς είναι να αισθάνεσαι ότι έχετε πετύχει τον στόχο σας; Τι συναισθήματα συνδέονται με αυτό το επίτευγμα; Ίσως υπάρχουν αισθήματα υπερηφάνειας, χαράς, ικανοποίησης, πληρότητας. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το.

(30 δευτερόλεπτα)

Τώρα, θα ήθελα να κοιτάξετε πίσω στο ταξίδι σας. Ανατρέξτε στη διαδικασία επίτευξης αυτού του στόχου. Κοιτάξτε πίσω σε όλη τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά σας και σκεφτείτε πώς φτάσατε στο στόχο σας, βήμα-βήμα. Ποια ήταν τα μικρά πράγματα που κάνατε καθημερινά για να φτάσετε στην επιτυχία; Τι κάνατε στην εργασία; Τι κάνατε στις σχέσεις σας; Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το.

(15 δευτερόλεπτα)

Και τι κάνατε εσωτερικά για να φτάσετε στην επιτυχία; Πώς διαχειριστήκατε δύσκολες σκέψεις και συναισθηματικά εμπόδια; Τι στρατηγικές αντιμετώπισης χρησιμοποιήσατε; Πάρτε λίγο χρόνο για να εξετάσετε όλα τα πράγματα που σας βοήθησαν να διαχειριστείτε τις προσωπικές προκλήσεις που εμφανίστηκαν στην πορεία.

(30 δευτερόλεπτα)

Τώρα, καθώς η άσκηση τελειώνει, πάρτε μια βαθιά, αργή αναπνοή.

Βήμα 2

Αξιολογήστε την άσκηση.

Πώς ήταν ο οραματισμός;

Υπάρχει κάτι που μάθατε από αυτή την άσκηση;

Υπάρχουν ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσεγγίσετε τους στόχους σας; Αν ναι, κρατήστε κάποιες σημειώσεις.73 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page