top of page
Αναζήτηση
  • Julia Lagioti

3 καλά πράγματα (ευγνωμοσύνη)


Η άσκηση των τριών καλών πραγμάτων, επίσης γνωστή ως «Οι τρεις ευλογίες», είναι αναμφισβήτητα μία από τις περισσότερες γνωστές παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας. Αυτή η άσκηση συνεπάγεται τον αναστοχασμό και την καταγραφή τριών πραγμάτων που πήγαν καλά στο τέλος κάθε ημέρας (Seligman, Steen, Park, & Peterson, 2005). Σε μια μελέτη των Seligman και συνεργατών (2005), οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γράψουν τρία καλά πράγματα που τους συνέβαιναν κάθε μέρα, για μία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η καθημερινή δραστηριότητα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα αναφερόμενα επίπεδα ευεξίας και κατάθλιψης. Επιπλέον, για τους συμμετέχοντες που συνέχισαν την άσκηση πέρα ​​από την προτεινόμενη μια εβδομάδα, βρέθηκε ότι η δραστηριότητα αύξησε την ευτυχία και μείωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης για έως και έξι μήνες παρακολούθησης. Σε μια άλλη μελέτη, αναφέρεται στο βιβλίο του Seligman "Authentic Happiness" (Seligman, 2002), παρατηρήθηκαν ακόμη πιο βαθιές αλλαγές. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες με σοβαρή κατάθλιψη έλαβαν οδηγίες "θυμηθείτε και γράψτε τρία καλά πράγματα που συνέβησαν κάθε μέρα για 15 ημέρες", 94% από αυτούς πήγε από σοβαρή κατάθλιψη σε ήπια κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


Ο στόχος αυτής της άσκησης είναι να ενισχύσει την ευεξία μέσω της εξάσκησης στην ευγνωμοσύνη.

Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε γιατί συνέβη κάθε καλό πράγμα. Η λογική εδώ είναι απλά ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα καλά γεγονότα, ακόμη και αν αυτά μετράνε για μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η «ικανότητα δεν απαιτεί κανένα σχόλιο», που σημαίνει ότι συνήθως υποθέτουμε ότι τα καλά πράγματα ήταν να γίνουν. Κατά συνέπεια, δεν σκεφτόμαστε πολλά για αυτά και χάνουμε τα πιθανά οφέλη της συνειδητής ευγνωμοσύνης. Η αναζήτηση εξήγησης οδηγεί σε «βαθύτερη» σκέψη. Επιπλέον, συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον δικό τους ρόλο στην καλή τύχη. Για παράδειγμα, κάποιος δεν μπορεί να κάνει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα αλλά μπορεί να επιλέξει αν θα το δει ή όχι.


Σε αυτήν την άσκηση θα θυμηθείτε και θα απαριθμήσετε τρία θετικά πράγματα που σας έχουν συμβεί τον τελευταίο δύσκολο μήνα που πέρασε και θα σκεφτείτε τι τα προκάλεσε. Με αυτόν τον τρόπο θα συντονιστείτε στις πηγές από τις οποίες προέρχεται η καλοσύνη στη ζωή σας. Η ελπίδα είναι ότι θα θυμηθείτε γεγονότα που διαφορετικά θα είχατε παραβλέψει. Είναι μια συνήθεια που μπορεί να αλλάξει τον συναισθηματικό τόνο της ζωής σας, αυξάνοντας μια γενική αίσθηση ευγνωμοσύνης για αυτή.

Κάθε μέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα γράψτε τρία πράγματα που πήγαν καλά για εσάς τον περασμένο μήνα του εγκλεισμού. Επίσης, δώστε μια εξήγηση γιατί πήγαν καλά. Κατά προτίμηση, δημιουργήστε ένα φυσικό αρχείο των καλών πραγμάτων σας γράφοντάς τα. Μπορεί να είναι σχετικά μικρής σημασίας ("Είχα μια ωραία συνομιλία με τον φίλο μου") ή πιο μεγάλης ("Έκλεισα μια μεγάλη δουλειά"). Μετά από κάθε θετικό συμβάν στη λίστα σας απαντήστε με δικά σας λόγια την ερώτηση "Γιατί συνέβη αυτό το καλό πράγμα;" Για παράδειγμα, κάνατε την ωραία συνομιλία με τον φίλο σας επειδή τον καλέσατε. Για να γίνει αυτή η άσκηση μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, ορισμένοι θεωρούν ότι το ημερολόγιο πριν από το κρεβάτι το βράδυ χρήσιμο. Καθώς γράφετε, ακολουθήστε αυτές οι οδηγίες: 1. Δώστε έναν τίτλο στο γεγονός (π.χ. "ένας συνάδελφος είπε πολύ καλά λόγια για τη δουλειά μου") 2. Καταγράψτε ακριβώς τι συνέβη με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων όσων κάνατε ή είπατε και εάν συμμετείχαν κι άλλοι τι έκαναν ή τι είπαν. 3. Συμπεριλάβετε πώς αυτό το γεγονός σας έκανε να νιώσετε εκείνη τη στιγμή και πώς σας έκανε να νιώθετε αργότερα (συμπεριλαμβανομένου τώρα που το θυμάστε). 4. Εξηγήστε τι πιστεύετε ότι προκάλεσε αυτό το γεγονός - γιατί συνέβη. Εστιάστε στο τι εσείς κάνατε για να συμβαίνει αυτό το καλό πράγμα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν χρησιμοποιούμε αυτήν την άσκηση ως τρόπο αποφυγής ή άρνησης των δυσάρεστων πραγμάτων στη ζωή.

Αυτή η άσκηση δεν αφορά μόνο τα «μεγάλα» πράγματα. Πίνοντας έναν καφέ, κάνοντας μια ωραία συνομιλία, ακούγοντας μια ωραία συνέντευξη κ.α. είναι όλα καλά παραδείγματα πραγμάτων για τα οποία μπορεί κανείς να είναι ευγνώμων. Για έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη το καλό είναι ότι σηκώθηκε σήμερα από το κρεβάτι.

104 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

댓글


bottom of page