top of page
Αναζήτηση
Julia Lagioti

Επικοινωνία (κάνοντας ένα αποτελεσματικό αίτημα για δράση)

Το να ζητάτε από άλλους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές ή να αλλάξουν τις ενέργειές τους μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο. Όταν ζητάτε από άλλους να πραγματοποιήσουν κάποια ενέργεια, είναι σημαντικό να πλαισιώσετε το αίτημα με τρόπο που είναι απίθανο να θεωρηθεί ως απειλή, απαίτηση ή αρνητική αξιολόγηση από το άλλο άτομο. Σύμφωνα με το πλαίσιο της μη βίαιης επικοινωνίας (NVC, Rosenberg, 2003), τα αποτελεσματικά αιτήματα για δράση μοιράζονται 3 βασικά κοινά συστατικά. Πρώτον, έχουν σχεδιαστεί για να επικεντρώνονται σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και όχι σε ό, τι πήγε στραβά. Δεύτερον, διατυπώνονται ως συγκεκριμένες και όχι ασαφείς δράσεις. Και τέλος, διατυπώνονται ως αίτημα όχι ως απαίτηση.


Άσκηση Σε καθημερινή βάση αλληλεπιδρούμε με άλλους και βασιζόμαστε σε αυτούς για να κάνουν πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε από έναν συνάδελφο να βοηθήσει σε ένα συγκεκριμένο έργο στη δουλειά. Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά μας να καθαρίσουν το δωμάτιό τους ή να είναι σπίτι εγκαίρως. Σε αυτήν την άσκηση θα εξασκηθείτε κάνοντας ένα αποτελεσματικό αίτημα για δράση.

Βήμα 1: Περιγράψτε την απαιτούμενη ενέργεια Περιγράψτε εν συντομία τις ενέργειες που θέλετε να κάνει το άλλο άτομο:

................................................................................................................................................... Βήμα 2: Μελετήστε τα βασικά συστατικά των αποτελεσματικών αιτημάτων δράσης μαζί με κάποια ενδεικτικά παραδείγματα:


Συστατικό 1: Εστίαση στην προώθηση Ένα αποτελεσματικό αίτημα δράσης εστιάζει σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και όχι σε αυτό που πήγε στραβά. Με άλλα λόγια, πλαισιώνεται με όρους προώθησης (ένα αποτέλεσμα που ελπίζουμε να επιτύχουμε) αντί να επικεντρώνεται σε όρους πρόληψης (ένα αποτέλεσμα που στοχεύουμε να αποτρέψουμε από το να συμβεί). Παραδείγματα: ■ "Παρακαλώ μιλήστε με χαμηλότερο τόνο φωνής σε αυτή τη συνάντηση" vs "Μην φωνάζετε σε αυτή τη συνάντηση." ■ «Θέλω να μου πεις ποιες ανάγκες σου καλύπτονται από τον τζόγο και να συζητήσουμε άλλους τρόπους να καλύψεις αυτές τις ανάγκες. " vs "Θέλω να σταματήσεις να παίζεις."


Συστατικό 2: Συγκεκριμένο Ένα αποτελεσματικό αίτημα δράσης διατυπώνεται με όρους συγκεκριμένων ενεργειών παρά ασαφών ενεργειών. Παραδείγματα: ■ "Θα ήθελα να μου πεις ένα πράγμα που έκανα για το οποίο είσαι ευγνώμων." vs «Θέλω να με σέβεσαι». ■ "Θα ήθελα να οδηγείς μέσα στο όριο ταχύτητας." vs "Θα ήθελα να οδηγείς καλύτερα." ■ «Θα ήθελες να φάμε μαζί το μεσημέρι;» vs "Θα ήθελα να σε γνωρίσω καλύτερα". ■ «Θα συμφωνούσες να χτυπάς πριν μπεις στο γραφείο μου;» vs «Θέλω να δείχνεις μεγαλύτερο σεβασμό στην ιδιοτηκότητά μου".


Συστατικό 3: Ελεύθερη επιλογή

Ένα αποτελεσματικό αίτημα δε διατυπώνεται ως απαίτηση, αλλά ως ερώτημα στο οποίο επιτρέπεται στο άλλο άτομο να μην απαντήσει. Τα αιτήματα λαμβάνονται ως απαιτήσεις όταν το άλλο άτομο πιστεύει ότι θα κατηγορηθεί ή τιμωρηθεί εάν δε συμμορφωθεί. Όταν οι άλλοι ακούνε ότι έχετε μια απαίτηση, βλέπουν μόνο δύο επιλογές: υποταγή ή εξέγερση. Είτε έτσι είτε αλλιώς γίνεστε αντιληπτοί ως εξαναγκαστικοί και η ικανότητα του ακροατή να ανταποκριθεί συγκταβατικά στο αίτημα μειώνεται. Οι άνθρωποι αντιπαθούν τις απαιτήσεις επειδή απειλούν τη βασική τους ανάγκη αυτονομίας. Μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους να αντιληφθούν ότι ζητάτε και όχι απαιτείτε: 1. υποδεικνύοντας ότι θέλετε να συμμορφωθεί το άτομο μόνο εάν μπορεί να το κάνει πρόθυμα 2. με το να μην υπονοείτε ενοχές όταν το άλλο άτομο δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα 3. με το να μην θυμώνετε και με το να μην είστε επιθετικοί όταν το άλλο άτομο δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα Παραδείγματα: ■ "Θέλεις να στρώσεις το τραπέζι;" vs "Θέλω να στρώσεις το τραπέζι". ■ "Θα θέλατε να με βοηθήσετε να προετοιμάσω αυτήν την παρουσίαση;" vs "Θα ήθελα να με βοηθήσετε να προετοιμάσω αυτή την παρουσίαση".

Βήμα 3: Διατύπωση ενός αποτελεσματικού αιτήματος δράσης Ρίξτε μια ματιά στην περιγραφή που κάνατε στο Βήμα 1. Διατυπώστε ένα αίτημα δράσης που λαμβάνει υπόψη και τα τρία βασικά συστατικά. Κάντε ένα συγκεκριμένο, σαφές αίτημα σε γλώσσα θετικής δράσης. Προσπαθήστε να το διατυπώσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε πραγματικά να το πείτε. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον προφορικό λόγο.






115 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page