top of page
Αναζήτηση
Julia Lagioti

Ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) - Ερωτηματολόγιο ανάπτυξης σχετιζόμενης με το άγχος

Έγινε ενημέρωση: 31 Ιαν 2021

Η κλίμακα Stress-Related Growth Scale (SRGS; Park, Cohen, & Murch, 1996) είναι ένα ερωτηματολόγιο που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση θετικών τρόπων τους οποίους οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν αναπτύξει ή/και αλλάξει μετά από μια αγχωτική ή τραυματική εμπειρία. Οι φράσεις του ερωτηματολογίου σχετίζονται όλες με τα θετικά αποτελέσματα μιας δυσκολίας. Η έννοια Stress-Related Growth, ανάπτυξη σχετιζόμενη με το άγχος, αφορά πολλαπλές διαστάσεις στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων θετικών αλλαγών στις προσωπικές σχέσεις (π.χ., «ανέπτυξα νέες σχέσεις με βοηθητικούς άλλους») και προσωπικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας ζωής (π.χ., «σκέφτηκα πώς θέλω να ζω τη ζωή μου ») και δεξιότητες αντιμετώπισης/διαχείρισης, coping skills, (π.χ.« έμαθα να δουλεύω μέσα από τα προβλήματα και όχι απλά να τα παρατάω »).


Οδηγίες Αναστοχαστείτε για το πιο αγχωτικό συμβάν του προηγούμενου χρόνου.

Σημειώστε το: .......................................................................................................................... Βαθμολογήστε πόσο βιώσατε κάθε φράση από τις παρακάτω ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος: 0 = Καθόλου 1 = Λίγο

2 = Πολύ

1. Ανέπτυξα νέες σχέσεις με βοηθητικούς άλλους.

2. Κέρδισα νέες γνώσεις για τον κόσμο. 3. Έμαθα ότι ήμουν δυνατότερος από ό, τι νόμιζα ότι ήμουν.

4. Έγινα πιο αποδεκτικός προς τους άλλους.

5. Συνειδητοποίησα ότι έχω πολλά να προσφέρω σε άλλους ανθρώπους. 6. Έμαθα να σέβομαι τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις των άλλων. 7. Έμαθα να είμαι καλύτερος προς τους άλλους. 8. Σκέφτηκα ξανά πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου. 9. Έμαθα ότι θέλω να πετύχω περισσότερα στη ζωή. 10. Η ζωή μου τώρα έχει περισσότερο νόημα και ικανοποίηση. 11. Έμαθα να βλέπω τα πράγματα με πιο θετικό τρόπο. 12. Έμαθα καλύτερους τρόπους για να εκφράζω τα συναισθήματά μου. 13. Έμαθα ότι υπάρχει λόγος για τα πάντα. 14. Ανέπτυξα / αύξησα την πίστη μου στον Θεό. 15. Έμαθα να μην αφήνω τις δυσκολίες να με ενοχλούν όπως πριν. 16. Έμαθα να αναλαμβάνω μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό που κάνω. 17. Έμαθα να ζω για σήμερα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί αύριο.

18. Δεν θεωρώ πλέον τα περισσότερα πράγματα δεδομένα. 19. Ανέπτυξα / αύξησα την εμπιστοσύνη μου στον εαυτό. 20. Νιώθω πιο ελεύθερος να παίρνω τις δικές μου αποφάσεις. 21. Έμαθα ότι έχω κάτι πολύτιμο πια για να διδάξω σε άλλους για τη ζωή. 23. Έμαθα να εκτιμώ τη δύναμη των άλλων που είχαν μια δύσκολη ζωή. 24. Έμαθα να μην «φρικάρω» όταν συμβαίνει κάτι κακό. 25. Έμαθα να σκέφτομαι περισσότερα για τις συνέπειες των ενεργειών μου. 26. Έμαθα να θυμώνω λιγότερο για τα πράγματα. 27. Έμαθα να είμαι πιο αισιόδοξος άνθρωπος. 28. Έμαθα να προσεγγίζω τη ζωή πιο ήρεμα. 29. Έμαθα να είμαι ο εαυτός μου και να μην προσπαθώ να είμαι αυτό που θέλουν οι άλλοι να είμαι. 30. Έμαθα να δέχομαι τον εαυτό μου ως λιγότερο τέλειο. 31. Έμαθα να παίρνω τη ζωή πιο σοβαρά. 32. Έμαθα να δουλεύω με τα προβλήματα και όχι απλά να τα παρατάω. 33. Έμαθα να βρίσκω περισσότερο νόημα στη ζωή. 34. Άλλαξα τους στόχους της ζωής μου προς το καλύτερο. 35. Έμαθα πώς να συμπαραστέκομαι και να βοηθώ άλλους. 36. Έμαθα να είμαι πιο σίγουρος άνθρωπος. 37. Έμαθα να μην θεωρώ δεδομένη τη σωματική μου υγεία. 38. Έμαθα να ακούω πιο προσεκτικά όταν μου μιλούν άλλοι. 39. Έμαθα να είμαι ανοιχτός σε νέες πληροφορίες και ιδέες. 40. Τώρα καταλαβαίνω καλύτερα γιατί, πριν από χρόνια, οι γονείς μου είπαν / έκαναν ορισμένα πράγματα. 41. Έμαθα να επικοινωνώ πιο ειλικρινά με άλλους. 42. Έμαθα να αντιμετωπίζω καλύτερα την αβεβαιότητα. 43. Έμαθα ότι θέλω να επηρεάζω με κάποιον τρόπο τον κόσμο. 44. Έμαθα ότι είναι εντάξει να ζητάω βοήθεια από άλλους. 45. Έμαθα ότι τα περισσότερα από αυτά που με ενοχλούσαν ήταν μικρά πράγματα που δεν άξιζαν να αναστατωθώ. 46. Έμαθα να υπερασπίζομαι τα προσωπικά μου δικαιώματα. 47. Μια προϋπάρχουσα σχέση με κάποιο άλλο άτομο έγινε πιο σημαντική. 48. Έγινα πιο ικανός να βλέπω τους γονείς μου ως ανθρώπους και όχι μόνο ως γονείς. 49. Έμαθα ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που με νοιάζονται από όσο νόμιζα. 50. Ανέπτυξα μια ισχυρότερη αίσθηση κοινότητας, ότι ανήκω, ότι είμαι μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας.

*Ένα συνολικό σκορ μπορεί να υπολογιστεί προσθέτοντας τα μεμονωμένα σκορ στις 50 φράσεις. Η υψηλότερη βαθμολογία αντικατοπτρίζει ένα υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης που σχετίζεται με το άγχος. Στη μελέτη των Park et al. (1996), η μέση συνολική βαθμολογία ήταν 50,68.




651 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page