top of page
Αναζήτηση
Julia Lagioti

Περί έρωτα και ζευγαριών - ασκήσεις για το Σαββατοκύριακο #4

💑👩‍❤️‍👩👨‍❤️‍👨 Ακατέργαστα σημεία

Όλοι έχουμε ακατέργαστα σημεία. Υπερευαισθησίες που έχουν διαμορφωθεί τις περισσότερες φορές στο παρελθόν από τραύματα σε σχέσεις με σημαντικούς άλλους, κυρίως γονείς, οι οποίοι χαράσσουν και τον βασικό μας «χάρτη» στις συναισθηματικές μας σχέσεις και στις σχέσεις αγάπης.

Δεν επιλέγουμε να έχουμε αυτές τις υπερευαισθησίες. Οι εγκέφαλοί μας αντιδρούν σε σήματα από τον/ην σύντροφό μας  που «ξύνουν» αυτά τα ακατέργαστα σημεία μας, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν και σε γενικά υγιείς και χαρούμενες σχέσεις. Τα σήματα αυτά αποκωδικοποιούνται ως σήματα κινδύνου και φόβου που μας κατακλύζουν αυτόματα και μας οδηγούν σε ευάλωτους τόπους, τόπους όπου έχουμε παλιότερα πληγωθεί.

Το συναίσθημα είναι γρήγορο, κινείται σε nanoseconds! Χρειάζεται να χαμηλώσουμε ταχύτητα ακόμη και για  να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα πόνου ή φόβου  κάτω από τις αντιδράσεις  θυμού ή άμυνας. Όταν ένα ακατέργαστο σημείο «ξυθεί», βρισκόμαστε αυτόματα μετέωροι και αποδιοργανωμένοι, τα συναισθήματα μεταλλάσσονται και μοιάζει να μην βγάζουν κανένα νόημα ειδικά στον/ην σύντροφό μας.

Σκεφτείτε μια στιγμή που το ακατέργαστο σημείο σας «ξύθηκε».

Σκεφτείτε ποιο στοιχείο ήταν το trigger, την αυθόρμητη αντίδρασή σας και αν αυτή ήταν πραγματικά το συναίσθημα που νιώθατε.

Στο κεφάλι μου είπα στον εαυτό μου…………………..

Τι κάνατε μετά; Πώς περάσατε στη δράση; Φωνάξατε, κατηγορήσατε ή φύγατε από το δωμάτιο/σπίτι;

Αμέσως (φώναξα, έφυγα από το σπίτι)…………………………………..

Ποιο ήταν το πιο καταστροφικό σενάριο που σκεφτήκατε για τον/ην σύντροφό σας; (π.χ. δε νοιάζεται, δεν θα μπορέσει ποτέ να με ακούσει, θα χωρίσουμε)

Συνδυάστε τα όλα μαζί τώρα:

Σε αυτό το περιστατικό το trigger με έκανε να αισθανθώ …………………………. Στην επιφάνεια προφανώς έδειξα …………………….. αλλά βαθιά μέσα μου ένιωσα………………………………. Αυτό που επιθυμούσα ήταν………………………….. Το βασικό μήνυμα που πήρα για τον δεσμό μας, εμένα και την αγάπη μας ήταν………………

Πιστεύετε ότι ο/ σύντροφός σας βλέπει αυτή την υπερευαισθησία σας ή βλέπει μόνο την επιφανειακή αντίδρασή σας; Συνήθως, όταν νιώθουμε ανασφάλεια δείχνουμε θυμό, απογοήτευση ή και απάθεια.

Θέλουμε οι σύντροφοί μας να αντιδρούν και να ανταποκρίνονται στις πληγές μας, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν αν δεν το εκφράσουμε και δεν τους αφήσουμε να έρθουν κοντά σε αυτές.

Όταν εγκλωβιζόμαστε σε έναν τέτοιο κύκλο μπορούμε να το μοιραστούμε με τον/ην σύντροφό μας:

«Όταν σε άκουσα/είδα να ……. ένιωσα αμέσως βαθιά μέσα μου ………….. αλλά αντέδρασα ………

Η αίσθηση ανασφάλειας/φόβου/πανικού μου «ξυπνά» όταν σε ακούω/βλέπω ……………..

Αν θέλεις να με βοηθήσεις με αυτό το συναίσθημα τότε θα μπορούσες ………………….

 

Στην ΑΓΑΠΗ είναι προτιμότερο να μοιράζεσαι αρνητικά συναισθήματα από το να απομακρύνεσαι συναισθηματικά!

Έχουμε επιφανειακά συναισθήματα που είναι συνήθως οι πρώτες συναισθηματικές μας αντιδράσεις  αλλά από κάτω τους υπάρχουν πιο βαθιά συναισθήματα που φανερώνουν ευαισθησίες και ακατέργαστα σημεία μας που εκτέθηκαν. Συχνά είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε, γιατί στεκόμαστε στις επιφανειακές αντιδράσεις μας, μοτίβα συμπεριφοράς, οι οποίες και μας αποσπούν από αυτό που πραγματικά φοβόμαστε.


78 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page