top of page
Αναζήτηση
Julia Lagioti

Σημείο επιλογής

Η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ευρέως σε δύο ομάδες: τη συμπεριφορά "προς" και τη συμπεριφορά "μακριά από" δηλαδή τη συμπεριφορά που περιλαμβάνει ενέργειες που μας μετακινούν πιο κοντά στις αξίες μας και το αντίστροφο. Οι άνθρωποι με τον πρώτο τύπο συμπεριφοράς ενεργούν σύμφωνα με τις προσωπικές τους αξίες, συμπεριφέρονται συμβατά με το άτομο που θέλουν να είναι, ενεργούν αποτελεσματικά και να κάνουν πράγματα που βοηθούν στη βελτίωση της ζωής τους. Αντίθετα οι άνθρωποι με τον δεύτερο τύπο συμπεριφοράς ενεργούν με τρόπους που δεν είναι σύμφωνοι τις αξίες τους, συμπεριφέρονται σε αντίθεση με το άτομο που θα ήθελαν να είναι, ενεργούν αναποτελεσματικά και κάνουν πράγματα που κάνουν τη ζωή τους χειρότερη. Το σημείο επιλογής είναι "μια στιγμή κατά την οποία είναι δυνατή η επιλογή μεταξύ συμπεριφορών σύμφωνων ή μη σύμφωνων με τις αξίες μας". Το σημείο επιλογής αντιπροσωπεύει την παρούσα στιγμή. Το σημείο επιλογής υποστηρίζει ότι σε δύσκολες καταστάσεις που οι άνθρωποι κατακλύζονται από δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα δεν μπορούν να συνδεθούν με τις αξίες, τις δεξιότητες και τα δυνατά τους σημεία προκαλώντας συμπεριφορές "μακριά από" αυτά. Αντίθετα, οι άνθρωποι που κάνουν ένα βήμα πίσω από τις δύσκολες σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να συνδεθούν με τις αξίες τους και να επιλέξουν συμπεριφορές "προς" αυτές.


Οδηγίες

Σε απαιτητικές καταστάσεις εμφανίζονται δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα και συνήθως τότε έχουμε την τάση να πιεζόμαστε και να κατακλυζόμαστε από αυτά και να αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε "μακριά από" τις αξίες μας και από το άτομο που θέλουμε να είμαστε. Σκεφτείτε μια τρέχουσα δύσκολη κατάσταση στη ζωή σας. Ίσως έχετε βιώσει έναν χωρισμό, την απώλεια εργασίας, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή νιώθετε ιδιαίτερα αγχωμένοι για μια επερχόμενη δημόσια ομιλία. Μόλις έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό, ακολουθήστε τα παρακάτω έξι βήματα για να εξερευνήσετε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να το διαχειριστείτε.

Βήμα 1 Ποια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζετε; Περιγράψτε την.

Βήμα 2

Προσδιορίστε τα εμπόδια Ποιες δύσκολες σκέψεις, συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις έχουν εμφανιστεί σε σχέση με αυτήν την κατάσταση; Ίσως χρειάζεται να κλείσετε τα μάτια σας για μια στιγμή έχοντας στο μυαλό σας αυτή την κατάσταση.

Βήμα 3

Προσδιορίστε τα βοηθητικά στοιχεία Ποιες δεξιότητες και δυνατότητες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να ζήσετε σύμφωνα με τις αξίες σας;

Βήμα 4

Σκεφτείτε τη συμπεριφορά "μακριά από" τις αξίες Ποιες ενέργειες θα σας απομακρύνουν από το άτομο που θέλετε να είστε ή τη ζωή που θέλετε να έχετε;

Βήμα 5

Προσδιορίστε τις συμπεριφορές "προς" τις αξίες Ποιες ενέργειες θα σας οδηγούσαν προς το άτομο που θέλετε να είστε ή τη ζωή που θέλετε να έχετε;


Βήμα 6

Κάντε μια επιλογή

Φτάσατε τώρα στο σημείο επιλογής σας και υπάρχουν δύο κατευθύνσεις από τις οποίες μπορείτε να πάτε από εδώ και πέρα: μπορείτε είτε να προχωρήστε προς ή μακριά από τις αξίες σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σταματήσετε, να κάνετε μια παύση, επιβραδύνετε λίγο. Σημειώστε τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε αυτή τη στιγμή. Ανοιχτείτε σε όποιες σκέψεις και συναισθήματα είναι παρόντα και μετά ακολουθήστε τις αξίες σας.




165 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page