top of page
Αναζήτηση
Karen Doll "23 Resilience Building Tools and

Resilience (ανθεκτικότητα)

Έγινε ενημέρωση: 15 Φεβ 2021


Υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα τελευταία. Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ανάκτησης των δυνάμεων μετά από τις αποτυχίες και η προσαρμογή σε δύσκολες συνθήκες και είναι απαραίτητη για την ευημερία και την προσωπική ανάπτυξη. Είναι ένα θεμελιώδες ψυχολογικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να νιώθουμε αποτελεσματικοί και ικανοί να χειριστούμε την αβεβαιότητα.

Παρά τον ορισμό αυτό, υπήρξε συζήτηση σχετικά με το ποια είναι η ουσία της ανθεκτικότητας. Είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό, δεξιότητα ή χαρακτηριστικό προσωπικότητας; Είναι γενετικά καθορισμένο ή διδάσκεται;

Ανεξάρτητα από την ακριβή φύση της ανθεκτικότητας, η τρέχουσα σκέψη είναι σαφής. Μπορούμε να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητά μας. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η ανθεκτικότητα είναι μια ποιότητα και μια ικανότητα που μπορεί να ενισχυθεί, όμως απαιτεί προσπάθεια και συνέπεια.

Μετρήστε την προσωπική σας ανθεκτικότητα Ο Al Siebert ίδρυσε το κέντρο ευελιξίας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Ανέπτυξε ένα γρήγορο test ανθεκτικότητας.

Κάντε αυτό το κουίζ, προσαρμοσμένο από το The Resilience Advantage (2015).

Βαθμολογήστε τον εαυτό σας από 1 έως 5 (1 = διαφωνώ απόλυτα, 5 = συμφωνώ απόλυτα):

  • Είμαι συνήθως αισιόδοξος/η. Θεωρώ ότι οι δυσκολίες είναι προσωρινές και περιμένω να τις ξεπεράσω.

  • Τα συναισθήματα του θυμού, της απώλειας και της αποθάρρυνσης δεν διαρκούν πολύ.

  • Μπορώ να ανεχτώ υψηλά επίπεδα ασάφειας και αβεβαιότητας σχετικά με τις καταστάσεις.

  • Προσαρμόζομαι γρήγορα στις νέες εξελίξεις. Είμαι περίεργος/η. Κάνω ερωτήσεις.

  • Είμαι παιχνιδιάρης/α. Βρίσκω το χιούμορ μου σε δύσκολες καταστάσεις και μπορώ να αυτοσαρκαστώ.

  • Μαθαίνω πολύτιμα μαθήματα από τις εμπειρίες μου και από τις εμπειρίες των άλλων.

  • Είμαι καλός/ή στην επίλυση προβλημάτων. Είμαι καλός/ή στο να κάνω τα πράγματα να λειτουργούν καλά.

  • Είμαι ισχυρός και ανθεκτικός. Κρατάω καλά κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών.

  • Έχω μετατρέψει την κακοτυχία σε καλή τύχη και βρήκα τα οφέλη σε κακές εμπειρίες.

Αξιολογήστε τις βαθμολογίες σας με τον ακόλουθο οδηγό:

Λιγότερο από 20: Χαμηλή ανθεκτικότητα - Μπορεί να έχετε προβλήματα με το χειρισμό πίεσης ή αποτυχιών και μπορεί να αισθάνεστε βαθιά πληγωμένος από οποιαδήποτε κριτική. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να αισθανθείτε αβοήθητοι και χωρίς ελπίδα. Σκεφθείτε να αναζητήσετε κάποια επαγγελματική συμβουλή ή υποστήριξη για να αναπτύξετε τις ικανότητές σας για ανθεκτικότητα. Συνδεθείτε με άλλους που μοιράζονται τους στόχους σας για προσωπική ανάπτυξη.

10-30: Κάποια ανθεκτικότητα - Έχετε κάποιες πολύτιμες ικανότητες προ-ανθεκτικότητας, αλλά και πολλά περιθώρια βελτίωσης. Προσπαθήστε να ενισχύσετε τα χαρακτηριστικά που έχετε ήδη και να καλλιεργήσετε τα χαρακτηριστικά που σας λείπουν. Μπορεί επίσης να θέλετε να αναζητήσετε κάποια εξωτερική καθοδήγηση ή υποστήριξη.

30-35: Επαρκής ανθεκτικότητα - Είστε ένας αυτο-παρακινούμενος μαθητής που ανακάμπτει καλά από τις περισσότερες προκλήσεις. Το να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανθεκτικότητα και συνειδητά να χτίσετε τις δεξιότητες αντοχής σας, θα σας ενδυναμώσει στο να βρείτε περισσότερη χαρά στη ζωή αλλά και ενάντια στις αντιξοότητες.

35-45: Πολύ ανθεκτικός/ή - Αντιπαρέρχεστε καλά τις αποτυχίες της ζωής και μπορείτε να τα καταφέρετε καλά ακόμα και υπό πίεση. Θα μπορούσατε να προσφέρετε βοήθεια σε άλλους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις αντιξοότητες.

4 ασκήσεις και τεχνικές για την αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας

Άσκηση ψυχικής ανθεκτικότητας 2 λεπτών

Αυτή η δραστηριότητα είναι μια άσκηση για να αναπτύξετε ανθεκτικότητα σε λιγότερο από δύο λεπτά. Είναι δελεαστικό, αλλά είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Ο Jason Selk, ένας προπονητής επιδόσεων που εκπαιδεύει Ολυμπιακούς και επαγγελματίες αθλητές, χρησιμοποιεί αυτή την άσκηση:

Δοκιμάστε αυτή τη 2 λεπτών συγκέντρωση: Ξεκινήστε με μια αναπνοή συγκέντρωσης. Εισπνεύστε για έξι δευτερόλεπτα. Κρατήστε το για δύο δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε για επτά δευτερόλεπτα.

Πείτε μια εξατομικευμένη δήλωση ταυτότητας που δίνει έμφαση σε μια θετική ποιότητα και καθορίζει κάτι που θέλετε να γίνει σε πέντε δευτερόλεπτα, όπως: "Είμαι σίγουρος και παθιασμένος" ή "Είμαι σταθερά άριστος κάθε μέρα ως ηγέτης, στέλεχος και μητέρα".

Οραματιστείτε το προσωπικό σας νόημα για 60 δευτερόλεπτα - σκεφτείτε τρία πράγματα που έχετε κάνει καλά την προηγούμενη μέρα. Κάντε πρόβα τα τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε σήμερα. Επαναλάβετε τη δήλωση ταυτότητάς σας για πέντε δευτερόλεπτα. Τελειώστε με άλλη μια αναπνοή συγκέντρωσης- εισπνέετε για έξι δευτερόλεπτα, κρατώντας για δύο και στη συνέχεια εκπνέετε για επτά.

Ασκήσεις "βατραχανθρώπων"

"Το μεγαλύτερο μέρος της διανοητικής αντοχής είναι απλώς στάση και αυτοπεποίθηση", γράφει ο Stewart Smith, πρώην βατραχάνθρωπος και συγγραφέας του The Complete Guide to Navy SEAL Fitness.

Κάποιες από τις προτεινόμενες ασκήσεις του:

Είναι καθήκον μου (It's my job)

Ο Smith προτείνει συχνά ότι η απλούστερη μορφή ψυχικής αντοχής είναι απλά να πείτε στον εαυτό σας: "Είναι καθήκον μου". Γράψτε τις περιγραφές των καθηκόντων για τους ρόλους που παίζετε και τα "καπέλα" που φοράτε (σύζυγος, μέντορας, κόρη, αδελφός, προπονητής κλπ.). Ξαναδέστε αυτές τις περιγραφές εβδομαδιαίως και θεωρήστε τις ως υποχρεώσεις, δηλαδή μη διαπραγματεύσιμες. Εξετάστε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει αναλαμβάνοντας αυτούς τους ρόλους, έτσι ώστε ακόμη και όταν είστε κουρασμένοι ή απείθαρχοι, θα κρατήσετε τον λόγο σας. Η γνώση του ότι άλλοι εξαρτώνται από εσάς μπορεί να προωθήσει τη δική σας αίσθηση δέσμευσης.

Ενισχύστε τη δραστηριότητα της ομάδας σας.

Ο Smith αναγνωρίζει τη σημασία της ύπαρξης μιας ισχυρής ομάδας και υποστηρικτικού δικτύου γύρω σας για την κατάκτηση της ψυχικής αντοχής. Όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, αυτό γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο. Γράψτε τα ονόματα σημαντικών υποστηρικτών στη ζωή σας. Κάτω από κάθε όνομα, γράψτε δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας με αυτό το άτομο την επόμενη εβδομάδα.

Ασκήσεις Στωικότητας

Η φιλοσοφία της στωικότητας υποστηρίζει την ανθεκτικότητα: ισχυρή, σταθερή και ελεγχόμενη από τον εαυτό μας. Ο Ryan Holiday, συγγραφέας του The Obstacle is the Way, παρέχει αυτή τη χρήσιμη περίληψη της στωικότητας και παρουσιάζει βασικές πρακτικές.

Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες:

Τακτική πρακτική άσκηση σε μιας κατάσταση δυστυχίας.

Σύμφωνα με ένα γνωστό Στωικό, τον Σενέκα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για δύσκολους καιρούς ακόμη και ενώ απολαμβάνουμε τα καλά. Αναγνωρίζει τη σημασία της δημιουργίας ανθεκτικότητας για την προετοιμασία των εμποδίων. Αυτές οι ασκήσεις απαιτούν λίγες μέρες κάθε μήνα να ασκηθείτε σε μια κατάσταση φτώχειας ή μεγαλύτερης ανάγκης από ότι είστε συνηθισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως να έχετε λιγότερη ανησυχία για αυτό που φοβάστε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για πραγματική άσκηση και όχι για προβληματισμό. Δεν προτείνεται να "σκεφτείτε" την κακοτυχία, αλλά να την ζήσετε πραγματικά. Δοκιμάστε να αφαιρέσετε μερικές από τις κανονικές ανέσεις σας για 2 ημέρες. Αυτή η εξάσκηση σε αυτό που φοβάστε μπορεί να σας επιτρέψει να σκεφτείτε "αυτό είναι όλο αυτό που φοβόμουν;"

Γυρίζοντας το εμπόδιο ανάποδα.

"Επιλέξτε να μην υποστείτε βλάβη και δεν θα αισθανθείτε βλάβη. Μην αισθάνεστε ότι έχετε υποστεί βλάβη και δεν έχετε. " Μάρκος Αυρήλιος

Οι Στωικοί είχαν μια άσκηση που ονομαζόταν Αναποδογυρίζοντας το εμπόδιο για να εκπαιδεύσουν την αντίληψή τους. Αυτό συνεπάγεται την αντιστροφή ενός προβλήματος ανάποδα, έτσι ώστε κάθε "κακό" να γίνει μια νέα πηγή "καλού". Εάν έχουμε έναν δύσκολο άνθρωπο στη ζωή μας, η άσκηση θα μας έλεγε ότι είναι ένας καλός μαθητευόμενος συνεργάτης που μας διδάσκει την υπομονή, την κατανόηση και την ανεκτικότητα, αντί να εστιάζουμε στην απογοήτευση. Σκεφτείτε μια πρόκληση στη ζωή σας. Αναποδογυρίστε το εμπόδιο, έτσι ώστε να το δείτε ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη.

Άσκηση εορτασμού των διαφορών σας

Αυτή είναι μια άσκηση για να ανησυχείτε λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας. Σκεφτείτε αυτό: ό,τι οι άλλοι σκέφτονται για σας δεν είναι στην πραγματικότητα δική σας δουλειά. Όλοι περνούμε περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται αναλογιζόμενοι τι σκέφτονται οι άλλοι. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έγνοια οι Στωικοί προτείνουν να αγαπάμε και να εκτιμάμε τον εαυτό μας, αγκαλιάζοντας πλήρως το μοναδικό και διαφορετικό που είμαστε.

Πάρτε χρόνο για να αναλογιστείτε τις μοναδικές σας ιδιότητες. Τι σας ξεχωρίζει από τους άλλους; Τι ιδιαίτερη αξία μεταφέρετε; Πώς είστε διαφορετικοί; Πώς μπορείτε να γιορτάσετε τη μοναδικότητα άλλων;

Αν συγκρίνουμε, απελπιζόμαστε. Έτσι, ο διαχωρισμός της ατομικότητάς μας και η απουσία αίσθησης απειλής από τις δυνάμεις των άλλων μας απελευθερώνει και με τη σειρά της ενισχύει την ανθεκτικότητά μας.



117 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page