top of page
Αναζήτηση
Julia Lagioti

Ξεκινώντας τη σωματική δραστηριότητα

Έγινε ενημέρωση: 15 Φεβ 2021


Η τακτική σωματική δραστηριότητα (ΣΔ) μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να "ανθίσουν". Η σωματική δραστηριότητα αναφέρεται σε οποιαδήποτε κίνηση του σώματος που απαιτεί ενεργειακή δαπάνη πάνω από το επίπεδο ανάπαυσης (Mutrie & Faulkner, 2004). Σε σύγκριση με την άσκηση, η σωματική δραστηριότητα δεν είναι κατ 'ανάγκη δομημένη, δε διεξάγεται σε υψηλή ένταση και δε στοχεύει στη διατήρηση ή βελτίωση της σωματικής ικανότητας (fitness). Η σωματική δραστηριότητα  περιλαμβάνει χαμηλής και μέτριας έντασης δραστηριότητα όπως γιόγκα, περπάτημα παρέα με φίλο/η ή ποδηλασία για τη δουλειά. Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν οι ενήλικες να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η συνεχώς αυξανόμενη έρευνα έχει εξετάσει τον αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία και υπάρχουν πειστικές αποδείξεις που υποδηλώνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ψυχολογικής ευημερίας (Biddle, Fox, & Boutcher, 2000).

Η θεωρία αυτοπροσδιορισμού (SDT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει τουλάχιστον εν μέρει τα οφέλη της ψυχικής υγείας από τη σωματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την SDT, η ικανοποίηση τριών βασικών ψυχολογικών αναγκών - αυτονομία, επάρκεια και σύνδεση - σε όλη τη διάρκεια ζωής οδηγεί σε μια συνεχή αίσθηση ψυχολογικής ευημερίας (Deci & Ryan, 1985).

Όσον αφορά στη σωματική δραστηριότητα , η αυτονομία μπορεί να ενισχυθεί μέσω της ευκαιρίας να αποκτήσουμε ουσιαστικό έλεγχο και υπευθυνότητα (δηλαδή αναφορικά με το είδος της ΣΔ που επιλέγουμε, το πρόγραμμά της και πώς το σώμα μας φαίνεται και λειτουργεί), η επάρκεια μπορεί να ενισχυθεί μέσω της βαθμιαίας ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανότητας και η σύνδεση μπορεί να αυξηθεί όταν η ΣΔ πραγματοποιείται σε ένα υποστηρικτικό ομαδικό περιβάλλον.

Ξεκινώντας τη σωματική δραστηριότητα 

'Ασκηση

Σε αυτή την άσκηση θα σχεδιάσεις ένα πλάνο δράσης, που θα σε βοηθήσει να εντάξεις τη σωματική δραστηριότητα στη ζωή σου. Με το να γίνεσαι καθημερινά πιο δραστήριος μπορείς να αναπτύξεις μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας, ελέγχου και επαφής με τους άλλους, τα οποία μπορούν να έχουν έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική σου ευημερία.

Βήμα 1ο : To γιατί

Γράψε τουλάχιστον 5 λόγους για τους οποίους επέλεξες να γίνεις πιο δραστήριος σωματικά σε αυτή τη φάση της ζωής σου.

Βήμα 2ο : Το τι είδους

Το δεύτερο βήμα είναι να επιλέξεις τι είδους σωματική δραστηριότητα θα ήθελες να κάνεις. Ίσως επιλέξεις κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις, ή κάτι που έχεις απολαύσει στο παρελθόν. Καθώς αποφασίζεις έχε υπόψη σου τα ακόλουθα:

  • Θα μου δώσει αυτή η δραστηριότητα μια αίσθηση ελευθερίας, υπευθυνότητας ή ελέγχου;

  • Θα είμαι ικανός να βελτιωθώ με τη συνεχιζόμενη ενασχόληση με αυτή τη δραστηριότητα;

Βήμα 3ο : Το πότε

Προγραμμάτισε τη σωματική σου δραστηριότητα την πιο βολική ώρα για σένα. Σκέψου πότε λειτουργεί καλύτερα για σένα, ποια στιγμή της μέρας (π.χ. νωρίς αν είσαι πρωινός τύπος, μεσημέρι μετά το μεσημεριανό γεύμα) και ποιες μέρες (καθημερινές, σαββατοκύριακα, καθημερινά, μέρα παρά μέρα).

Προγραμμάτισε τώρα τη σωματική σου δραστηριότητα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Βήμα 4ο : Το πώς

Σκέψου πόσο κινητοποιημένος είσαι να ξεκινήσεις τη δραστηριότητα που επέλεξες. Βαθμολόγησε το επίπεδο της κινητοποίησής σου να ξεκινήσεις να ασκείσαι στην κλίμακα 1 – 10 | 1 = καθόλου κινητοποιημένος - 10 = υπερβολικά κινητοποιημένος.

Αν ο βαθμός κινητοποίησής σου είναι χαμηλός (κάτω από 5), εντόπισε τι φαίνεται να σε εμποδίζει.

Υπάρχουν άλλα θέματα που ίσως σε εμποδίσουν στη συνέχεια να ξεκινήσεις; Σημείωσέ τα:

Τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις αυτά τα πιθανά εμπόδια; Σημείωσε κάποιες εναλλακτικές:

Χρήσιμα hints:

  • Ξύπνα νωρίτερα. Δημιούργησε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα σου βάζοντας το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο.

  • Δραστηριοποιήσου κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, όλοι κάνουμε ένα μεσημεριανό διάλειμμα, γιατί να μην αξιοποιήσεις ένα μέρος του κάνοντας σωματική δραστηριότητα; Το να κάνεις σωματική δραστηριότητα στη μέση της μέρας μπορεί να βοηθήσει πολύ τον μεταβολισμό σου, να σου δώσει ενέργεια, να μειώσει την ένταση/stress καθώς και να βελτιώσει την επιστροφή σου στη δουλειά ή σε κάποια απογευματινή δραστηριότητα μετά το διάλειμμα.

  • Να τρως σωστά και να πίνεις αρκετό νερό. Το να τρέφεσαι σωστά και να πίνεις αρκετό νερό σου δίνει ενέργεια και προετοιμάζει το σώμα και το πνεύμα σου για σωματική δραστηριότητα.



79 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page